Åren 1988-2007 bodde och verkade jag i Helsingborg som lärare i reklam och marknadsföring och angränsande ämnen samt idéellt i Marknadsföreningen i Helsingborg. Mellan 2007 och 2009 bodde vi i Mariefred av familjeskäl, men återvände ...

 

... kan man få genom att tillägna sig kunskap eller genom erfarenheter.

Min första femkrona för en utförd teckning fick jag i början av 50-talet av Hemmets Veckotidning för en lastbil i perspektiv. Min lärarinna skröt för en höjdare från Skolverket att hon hade en sjuåring som ritade perspektiv. -Omöjligt! hävdade denne, men han fick ge sig när han kom på besök. De första intjänade reklampengarna var i 14-15-årsåldern när jag gjorde en mall till fiskhandlarens bilar i Hova, Västergötland - min och Stickan Anderssons och Andreas Anderssons födelseort.

Mina yrkeserfarenheter baserar sig på en tioårig bankbana (varför?) - som jag de sista tre åren kombinerade med korrespondensstudier i reklam- och illustrationsteckning hos Famous Artists School i USA, där jag bl a hade den världsberömde illustratören Norman Rockwell som lärare. Efter detta fick jag jobb på Ellos i Borås som layoutare och copywriter på katalogavdelningen. 1974 ansåg jag mig vara mogen att starta egen reklambyrå i Skövde, vilket så småningom kombinerades med en tjänst som annonskonsulent på SLA, länets största tidning. Den störste och mest lärorika kunden i slutet av 70-talet var Bert Karlsson, som av ren instinkt gjorde precis det som står i alla marknadsföringsböcker, men som ingen i regel följer - och han har sedan tjänat som framgångsguru för många andra.

Bl a gjorde jag under denna tid en logotype, som under de följande trettio åren används på över elva miljoner skivor och CD. För detta jobb kvitterade jag ut 300 kr!

 

 

80-talet var ett turbulent årtionde för många och även för mig; min reklambyrå växte och såldes och omstrukturerades. Ett tag var vi 8-10 anställda och 5-6 delägare i 3-4 bolag, alla med korsvis tecknade borgensåtaganden. Detta blev naturligtvis en stor krasch, två av delägarna tog livet av sig och lämnade en massa olösta gåtor efter sig. Jag flyttade med min nyblivna hustru och tog min Mats ... inte ur skolan utan in i skolan i Helsingborg.

Under hela 90-talet och en bit in på 2000-talet arbetade jag som lärare i grafisk design, reklam och marknadsföring på gymnasium och vuxenskola och så småningom även på Folkuniversitetet i Helsingborg och Halmstad. Den som har elever lär sig mycket, påstås det och det innebär naturligtvis att man hela tiden måste hålla sig a jour med vad som händer inom de områden man undervisar i.

Alla dessa insikter och erfarenheter kan sammanfattas i min logotyp

"Jag har bitit i det sura äpplet från kunskapens träd och därigenom tillägnat mig erfarenheter och kunskaper som jag delar med mig till både gammal och ung"

Alla dessa insikter och en del åsikter och utsikter har jag sammanställt i Månadens Bölletiner och du kan GRATIS få en CD med alla dessa sedan augusti 2001 om du skickar ett mail till mats@bildskaparebollner.com

 

I tio år var jag också verksam inom Marknadsföreningen i Helsingborg, först som styrelseledamot och de sista 8 åren som kanslist, sekreterare och kassör. Min främste merit från denna tid var nog när jag kom med idén till "Sveriges första Internetmässa" 1997 - på stenåldern. Alltid när man kommer med idéer som ingen förstår så får man genomföra dem själv. Jag besökte ca 200 företag i Helsingborg med omnejd och fick 70 att nappa på idén. Alla frågade var vi skulle hålla hus och jag gjorde en svepande gest "ute i cyberrymden". Jag ville låna en av ScandLines färjor - rent virtuellt - som bas för mässan, men då ruskades det på huvuden och man undrade om den där killen var riktigt klok;

      - Nej, nej! I tre månader? Det går inte. Vi måste ju köra bilar med färjan. Så småningom blev det i alla fall en mässa, som besöktes av ca 4000 internetanvändare, främst i Sverige förstås. Deltagande företag kunde välja att ligga på olika däck, "SOLDÄCK" var dyrast och längst ner "BILDÄCK" billigast. Av de 70 deltagarna så var det nog ett tjugotal som redan hade en hemsida, de övriga fick några pionjärer inom föreningen hjälpa igång.

En annan idé som jag drev igenom i Marknadsföreningens regi var "Motvarsmetoden", som beskriv närmare under rubriken "IDÈER".

På denna hemsidan kan du fr o m mars 2009 se och läsa Bölletiner. Från november 1999 till mars 2008 fanns dessa på http://www.bildskaparebollner.com och där kan du fortfarande se ...

             VECKANS och MÅNADENS              

... t o m mars 2008

 

 

 

P g a teknikens utveckling ligger nu den hemsidan i träda, men den fungerar fortfarande (se nedan) På denna nya hemsidan kommer du därför att hitta en del länkar till saker på den "gamla hemsidan" som inte behöver upprepas.  http://www.bildskaparebollner.com                VÄLKOMMEN!